Udział w warsztacie kulinarnym to świetny sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – poznanie dobrych technik produkcyjnych oraz tajników najrozmaitszych przepisów albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla początkujących Wprawy w gotowaniu nie osiąga się w kilka miesięcy – szef […]
Żywność
Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?
W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Jak przygotować kiszone ogórki? Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Używa się do […]
Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów
Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Od paru lat jednak raz za razem wspomina się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością. Wypłukuje toksyny i wzmacnia odporność organizmu […]
Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów
Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć następstwa dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni wyrobów wyprodukowanych […]
Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański rarytas, z rzadka wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kwaszone przetwory warzywne słyną ze swoich aspektów […]
Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym
To nieprawda, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy przeważnie w trakcie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań. Barszcz czerwony to danie uniwersalne Wydaje […]
Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną
Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych dwóch nazw […]
Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te […]
Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się też z przyjaciółmi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jest nam znany od kilkuset […]
Pomysły na rozgrzewająco-owocowe herbaty
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać kilkasposobów na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Podstawowy wywar Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe napary zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych indywidualnie. Szczególnie warto zwrócić uwagę na szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany […]