Żywność

Krakowska Piekarnia Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i […]

Szkolnictwo Żywność

Chcesz gotować jak szef kuchni? Dołącz do warsztatów kulinarnych

Udział w warsztacie kulinarnym to świetny sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – poznanie dobrych technik produkcyjnych oraz tajników najrozmaitszych przepisów albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla początkujących Wprawy w gotowaniu nie osiąga się w kilka miesięcy – szef […]

Robienie zakupów Żywność

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Jak przygotować kiszone ogórki? Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Używa się do […]

Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Od paru lat jednak raz za razem wspomina się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością. Wypłukuje toksyny i wzmacnia odporność organizmu […]

Robienie zakupów Żywność

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć następstwa dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni wyrobów wyprodukowanych […]

Robienie zakupów Żywność

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański rarytas, z rzadka wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kwaszone przetwory warzywne słyną ze swoich aspektów […]

Robienie zakupów Żywność

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy przeważnie w trakcie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań. Barszcz czerwony to danie uniwersalne Wydaje […]

Robienie zakupów Żywność

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych dwóch nazw […]

Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te […]

Robienie zakupów Żywność

Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się też z przyjaciółmi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jest nam znany od kilkuset […]