Więcej o soku z kiszonej kapusty na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Wzmacniają one również apetyt i działają osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]