Jeśli potrzebujesz różowej soli himalajskiej, koniecznie sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Substancją niezbędną do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się stosować je w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów i pierwiastków, między innymi potas, cynk czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]