Potrzebujesz soku z kiszonego buraka? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Od paru lat jednak raz za razem wspomina się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.
Wypłukuje toksyny i wzmacnia odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Chyba większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest kwaśny, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy K, C, E oraz A, jak również przeróżne minerały, jak magnez, żelazo oraz wapń. Wiele osób miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a przez to może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się też osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – wystarczy spożycie maksymalnie 250 ml soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który pijemy również jako zdrową przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: poprawia koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a równocześnie zapobiega zaparciom. Choć buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom cierpiącym na choroby nerek bądź reumatyzm.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, że soki tego rodzaju trzeba magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]