Robienie zakupów Żywność

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Jeśli chcesz kupić barszcz z butelki, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy przeważnie w trakcie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony to danie uniwersalne

Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego lekko słodkawy, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, że perfekcyjnie łączy się on z innymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni wolą w nim kiełbasę, ziemniaki i jajo na twardo, pozostali zalewają nim uszka z grzybami, kapustą czy też mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, ale również wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z grzybami lub drożdżówki z mięsnym nadzieniem.

Wypada podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bowiem zawiera mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, toteż zaleca się go anemikom. Jednak z uwagi na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na ogół zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie

Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalną słodycz buraka, pozostali wolą pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotować na własną rękę, lecz proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]