Robienie zakupów Żywność

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

Zamów ogórki kwaszone.

W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.

Jak przygotować kiszone ogórki?

Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź pojemnych glinianych garnków, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Następnie pozostawia się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, lecz smak kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi przyprawami, przykładowo liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu bądź kawałkami chrzanu. Naturalnie nie każdy ma czas czy też sporo miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię bądź piwnicę, w której może magazynować przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem albo w workach z folii, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Czy należy jeść ogórki kiszone?

Od setek lat wiadomo, że warzywa poddane fermentacji dobrze wpływają na ludzki organizm. I to prawda, gdyż razem z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę jelit i obniżają ich pH, poprawiając tym samym trawienie. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (to zaledwie 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i K1 oraz sporo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile doceniamy kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, bo w trakcie kiszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]