Robienie zakupów Żywność

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Dowiedz się, gdzie kupić ekologiczne przetwory.

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć następstwa dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni wyrobów wyprodukowanych z żywności eko.

Żywność eko – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

By jakiś wyrób dostępny w naszym kraju mógł mienić się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego instytuty. Nadrzędnym jednak atrybutem spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce kultywowano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów mogących negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody powierzchniowe bądź wywołują zakwaszenie gleby, a opryski upraw silnymi pestycydami często skutkują obumieraniem pożytecznych pszczół. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy rośliny posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Zamawiasz eko żywność? Czytaj szczegółowo informacje na opakowaniu

Przetwory eko podlegają stałej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym również w czasie przewozu i magazynowania. Co kluczowe, jeśli produkt spełnia warunki, jego wytwórca oprócz rutynowych informacji między innymi o masie netto, kraju pochodzenia składników, temperaturze przechowywania, terminie trwałości i możliwych alergenach, musi również obligatoryjnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest kształt liścia ułożony z gwiazd na zielonym tle. Wypatrując żywności ekologicznej trzeba zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]