Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych dwóch nazw używa się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne przechowywanie strawy. Drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, że w kapuście kiszonej jest wiele substancji, które są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B9). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza czy magnezu. Jednocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, w związku z tym zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie zaistniałyby bez kapusty kwaszonej
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno w dodatkach do potraw, jak i jako główny ich element. Na surowo na ogół je się ją w formie surówki z cebulą lub marchwią, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też artykuł, który doskonale komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.
Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kiszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania żywności na czas zimy. Kapustę kiszoną w dużych i małych pojemniczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]